Saturday 24 February 2007

Toeren met de 'moto'

Volgende halte na Phnom Penh was Kampot, een rustig stadje aan een rivier in de gelijknamige provincie in het zuiden van het land. De busrit verliep deze keer wonder boven wonder vrij vlot en de weg was ook een weg voor het grootste gedeelte ervan toch.
Op t eerste zicht leek Kampot mij niet echt aantrekkelijk. Vooral dan denk ik omdat het een stadje in heropbouw is, denkelijk na het eindelijk vertrekken van de Rode Khmer uit deze streek eind jaren negentig. Maar toch besloten om eerder de omgeving te ontdekken dan Kampot zelf en na een testrit met een half-automatisch 'moto' zijn we er de dag erna op uitgetrokken richting Kep en omgeving. Kep is een 'badplaats' die zo'n 25 km van Kampot ligt en de weg ernaartoe is echt een supermooie route. Zelfs nu de rijstvelden een dorre gele kleur hadden (doordat we in het droge seizoen zijn) vond ik het er zalig rondtoeren. Onderweg eerst nog een zoutwinnerij tegengekomen en een pitstop gemaakt (off the beaten track.. jaja weeral rood zand alom) aan een peperboerderij. Een zakje verse zwarte (gedroogde peper) gekocht en de weg verder gezet naar Kep.
Kep is een dorp aan de zee dat tot in 1998 (als ik me niet vergis) zwaar geleden heeft onder de lange aanwezigheid van de Khmer Rouge. Alle koloniale gebouwen en villa's zijn fel beschadigd en tot ruines en soms uitgebrande skeletten herleid. Wat ook wel een extra sfeerbeeld geeft aan het dorp als je erdoor rijdt. Een rare combinatie van vervallen gebouwen, zee en palmbomen. Voor de stranden in Kep moet je het eigenlijk niet doen, maar verse krab is er de specialiteit!!! Daar hebben we met z'n vieren voluit van kunnen genieten in een foodstalletje aan het water: Verse krap met een verse groene pepersaus... mmmmm het water loopt me terug in de mond als ik eraan denk! Na een deze bourgondische uitspatting hebben we onze koers verdergezet, terug richting Kampot maar op zoek naar enkele grotten die zich in de omgeving bevinden. Eentje ervan hebben we gevonden en dan natuurlijk ook even vereerd met ons bezoek. Erna de moto teruggereden en eigenlijk wel vrij moe op een stoel neergevallen en niet meer gebougeerd. Wist eigenlijk niet dat een ganse dag met de moto op sjoek zijn zo vermoeiend kon zijn. Maar vond het wel te gek! Wat een vrijheid eigenlijk! Nico, kan nu begrijpen wat je bedoelt hoe nice het is om met je 'crossmachien' rond te toeren.

No comments: